Saint-Exupéry: Mali princ

Obavezna lektira

“Samo se srcem jasno vidi, bitno je očima nevidljivo”, jedna je od prepoznatljivih rečenica iz alegorijske priče Mali princ, najpoznatijeg djela francuskog pisca i pilota Antoinea de Saint-Exupéryja.

Autor je knjigu napisao dok je živio u New Yorku, a prvi put je objavljena na francuskom i engleskom jeziku u Sjedinjenim Američkim Državama, u aprilu 1943. godine (iako se knjiga u Francuskoj pojavila tek po završetku rata). Prvo izdanje je objavila izdavačka kuća Reynal & Hitchcock a sadržavalo je i ilustracije koje je uradio autor. Originalni rukopis sa ilustracijama čuva se u njujorškoj biblioteci i muzeju Morgan.

U aprilu 2012. pojavile su se dvije do tada neobjavljene stranice iz Saint-Exupéryjevog rukopisa, na kojima mali princ sreće čovjeka koji rješava ukrštenice i već danima ne može naći rješenje za riječ od šest slova koja označava sukob. Pretpostavlja se da je u pitanju riječ “rat” (franc. guerre). Također se pretpostavlja  da su ove stranice izostavljene iz prvog izdanja kako u vremenu rata ne bi skrenule pažnju čitalaca na moguća politička tumačenja. Mjesec dana nakon pronalaska, stranice su stavljene na aukciju i umjesto planiranih 40-50.000 eura, prodate su za više od 380.000 eura.

Danas se Mali princ smatra jednom od najprodavanijih knjiga na svijetu - svake godine se proda oko milion primjeraka, a Encyclopaedia Britannica navodi da je do sada ukupno prodato oko 200 miliona primjeraka knjige. Ovo je ujedno i jedna od najprevođenijih knjiga na svijetu, sa izdanjima na više od 250 jezika i dijalekata.

XII
Na sljedećoj planeti živio je jedan pijanica. Posjeta je bila vrlo kratka, ali je jako rastužila malog princa.
- Šta radiš ti ovdje? - upita on pijanicu, koga je našao kako šutke sjedi pored zbirke praznih boca i zbirke punih boca.
- Pijem - odgovori pijanica s mračnim izrazom na licu.
- Zašto piješ? - upita mali princ.
- Da zaboravim - odgovori pijanica.
- Šta da zaboraviš? - priupita mali princ koji ga je već sažalijevao.
- Da zaboravim da me je stid - priznade pijanica obarajući glavu.
- Stid, čega? - interesovao se mali princ, želeći da mu pomogne.
- Što pijem! - završi pijanica i ponovo utone u tišinu. I mali princ ode zbunjen.
- Odrasli su zaista vrlo, vrlo čudni - govorio je on putem u sebi.

NOMAD - Obavezna lektira:
Ćopić: Bašta sljezove boje
Dnevnik Ane Frank
Kovačić: Jama